HAFIZ jelaskan sudah lama ‘move on’ dan tidak mahu lagi dikaitkan dengan bekas isteri.
Sudirman Mohd Tahir
sudirman@hmetro.com.my


Kemelut melanda perkahwinan Hafiz Hamidun antara perkara terburuk yang pernah berlaku dalam hidup penyanyi itu.

Hafiz, 34, berkata masalah yang berlarutan hingga memaksa dia turun naik mahkamah selain mendapat liputan meluas media itu membuatkan dia mengalami depresi, malah hampir membuat Hafiz menjadi gila!

“Apa yang berlaku bukan sesuatu yang dirancang. Saya tidak mahu perkara sebegini terjadi dalam hidup. Perit, sakit dan macam-macam lagi perasaan dilalui. Bukan mudah untuk saya keluar dari masalah ini.

“Saya selalu pesan pada orang lain, jangan jadi macam saya. Pada mulanya saya beranggapan diri kuat dan boleh lalui perkara ini seorang diri, tapi tidak. Akhirnya saya perlukan juga sokongan daripada orang sekeliling.

“Kalau nak tahu, saya terpaksa jumpa pakar psikiatri untuk meminta pandangan. Saya alami depresi kronik yang jika tidak dikawal boleh menjadi gila. Lebih teruk juga saya hilang selera makan,” katanya.

Disebabkan itu, Hafiz yang disahkan bercerai dengan isterinya, Joy Revfa pada Oktober lalu mengakui sudah lama ‘move on’ dan tidak mahu lagi dikaitkan dengan wanita berkenaan.

Hafiz juga menganggap apa yang berlaku adalah masalah peribadi mereka dan orang luar tidak perlu berlebih-lebih.

“Apa saya perasan, orang luar pula yang masih belum ‘move on’. Cukup-cukuplah dan sebaiknya cari perkara lain yang lebih berfaedah dibuat daripada urus hal orang. Tidak perlu nak kaitkan hal peribadi dengan kerja saya.

“Saya tidak mahu cari masalah dengan Joy. Masalah kami sudah selesai dan saya pasti dia pun sudah ada kehidupan sendiri,” katanya.

Ditanya adakah dia sudah merancang untuk berkahwin lagi, Hafiz mengakui perancangan ke arah itu ada namun bukan dalam masa terdekat.

“Buat masa sekarang, saya nak beri masa untuk diri sendiri dulu. Sepanjang tahun ini banyak perancangan dari segi kerjaya dan perniagaan.

“Lagipun, apa yang terjadi buatkan saya jadi lebih berhati-hati dalam setiap perkara dilakukan. Macam kes saya dengan Joy, lama juga orang memperkatakannya hingga jadi soroton sepanjang tahun,” katanya.

Tulis lirik motivasi

Mengambil iktibar daripada apa yang dilalui, Hafiz muncul dengan single baru Jangan Behenti.

Lirik lagu yang bermesej motivasi itu ditulis Hafiz sendiri apabila dia mengambil masa dua minggu untuk mencari ayat sesuai.

“Lirik lagu ini sangat positif bagi meningkatkan motivasi dalam diri. Sejujurnya ia ada kaitan dengan pengalaman sendiri, namun bukan fokus kepada masalah perkahwinan. Terpulang kepada persepsi masing-masing.

“Bagi mereka yang alami perasaan putus asa dan kurang bersemangat, lagu ini adalah ubatnya. Malah, saya praktikkan perkara ini,” katanya.

Menurut Hafiz, lagu ciptaan Azlan Abu Hassan itu bukan bertujuan bersaing dengan mana-mana penyanyi tetapi ia demi kepuasan diri sendiri.

“Saya tidak kisah jika lagu ini tidak dimainkan di stesen radio. Niat saya adalah untuk memberi motivasi kepada masyarakat. Bagi saya ia sudah memadai.

“Lagu ini sudah dilancarkan di laman YouTube sejak 31 Mac lalu. Promosi di stesen radio belum lagi. Insya-Allah dalam masa terdekat,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Hafiz bakal muncul dalam saluran sendiri Hafiz Hamidun TV di laman YouTube.

Saluran itu memaparkan segala aktiviti harian Hafiz merangkumi pelbagai aktiviti antaranya percutian, beli-belah, makan dan perniagaan.

“Kalau jumlah langganan cecah 100,000 baru saya lancarkan. Tinggal sikit saja lagi nak capai sasaran berkenaan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 16 April 2018 @ 11:59 AM