Tan Sri Khalid Abu Bakar

Salam hujung minggu buat pembaca budiman. Untuk ruangan minggu ini, saya akan berbicara mengenai Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kota Kinabalu, Sabah, iaitu salah satu daripada pusat latihan polis yang berjaya melahirkan ribuan anggota polis bagi memenuhi keperluan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan negara.

Sejarah Pusat Latihan Polis di Sabah bermula dengan Pusat Latihan Komponen Sabah yang ditubuhkan sejak sebelum merdeka sehinggalah Mei 1994.

Pada ketika itu, ia hanya bertanggungjawab menjalankan Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) bagi anggota pangkat rendah (APR) Komponen Sabah.

Kedudukan Pusat Latihan Komponen Sabah di tapak tanah berkeluasan kira-kira setengah ekar ini, merangkumi sebuah bangunan pejabat pentadbiran dan sebuah bangunan sebagai kelas atau bilik kuliah.

Pada Jun 1994 Pusat Latihan Komponen Sabah bertukar nama kepada Pusat Latihan Kawasan Sabah atau singkatannya PULAKAS.

Ia diterajui seorang komandan berpangkat Deputi Superintendan (DSP) dengan keanggotaan seramai 68 staf sokongan.

Semua perjawatan yang digunakan adalah sandaran dari beberapa daerah polis di Sabah.

Di samping menjalankan LDP, pusat latihan ini juga mengendalikan Latihan Asas Konstabel Lelaki dan Wanita. Pada ketika itu, PULAKAS diperuntukkan kemudahan tambahan berupa asrama pelatih, bilik kuliah dan dewan makan.

Keluasan kawasan juga berkembang menjadi kira-kira tiga setengah ekar.

Seterusnya pada 22 Ogos 2003, PULAKAS sekali lagi ditukarkan namanya kepada Pusat Latihan Polis atau PULAPOL Kota Kinabalu.

Selaras dengan itu juga, pangkat komandan dinaik taraf daripada Deputi Superintendan Polis (DSP) kepada Superintendan (Supt), dan keanggotaannya ditambah menjadi 92 orang.

Beberapa proses perubahan perjawatan dilaksanakan oleh Jabatan Pengurusan PDRM bagi mengemaskini perjawatan semua formasi/kontinjen polis sepanjang 2011 hingga 2015.

Ekoran itu, perjawatan PULAPOL Kota Kinabalu ditambah menjadi 133 pegawai beruniform dan 21 pegawai awam, menjadikan jumlah keseluruhan staf terkini 154 orang.

Prasarana di PULAPOL Kota Kinabalu adalah bangunan lama IPK Sabah yang diubahsuai dan ditambahbaik bagi menampung keperluan semasa seperti ruang pejabat, bilik kuliah dan asrama.

Terdapat juga beberapa bangunan yang baru dibina bagi menambah kemudahan yang diperlukan seperti dewan serbaguna, pos pengawal dan pejabat kem komandan setelah mendapat kelulusan pembinaan dan peruntukan kewangan.

Kemudahan PULAPOL Kota Kinabalu yang sedia ada sekarang merangkumi:

a) Bangunan Pejabat Pentadbiran;

b) Bilik Mesyuarat;

c) Bilik Tetamu;

d) Bilik Kuliah (11 Unit)

e) Asrama Pelatih; (3 blok)

f) Asrama Peserta Kursus; (1 unit)

g) Asrama Wanita; (1 unit)

h) Makmal Bahasa (pembenaan tambahan);

i) Makmal Teknologi Maklumat; (2 unit)

j) Stor Senjata;

k) Bengkel Persenjataan;

l) Stor Material Spesifik (SMS);

m) Pos Pengawal;

n) Kem Komandan;

o) Dewan Pahlawan (Serbaguna Terbuka);

p) Dewan Makan/Dewan Serbaguna (tertutup);

q) Bilik Perpustakaan;

r) Padang Kawad; dan

s) Gelanggang Bola Tampar.

Sebagai sebuah institusi latihan kepolisan, fungsi PULAPOL Kota Kinabalu adalah:

i) Memberi Latihan Dalam Perkhidmatan kepada pegawai dan anggota polis yang berkhidmat di Sabah dan Sarawak;

ii) Menjalankan kursus teknikal persenjataan, komunikasi, pemanduan dan teknologi maklumat (asas/lanjutan);

iii) Menjalankan Latihan Asas Konstabel Lelaki/Konstabel Sokongan;

iv) Melaksanakan Latihan Asas Polis Bantuan bagi agensi kerajaan/ swasta yang memerlukan; dan

v) Melaksanakan kursus luar jangka (tidak dirancang).

Seperti mana dengan lain-lain pusat latihan polis di seluruh negara, latihan dan kursus yang ditawarkan di PULAPOL Kota Kinabalu ini meliputi pelbagai bidang.

Bagi Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Konstabel yang berjalan selama enam bulan, seramai 5,314 konstabel berjaya dilatih sejak 1994 sehingga 2016.

Bagi Program Latihan Asas Kepolisan (PLAK) Konstabel Sokongan pula yang berjalan selama empat bulan, seramai 513 pelatih berjaya menamatkan latihan mereka bagi tempoh 1994 sehingga 2016.

Dalam tempoh sama juga, seramai 1,290 pelatih berjaya mengikuti Latihan Asas Polis Bantuan yang berjalan selama dua bulan.

Sementara bagi Latihan Dalam Perkhidmatan yang dijalankan antara 1994 sehingga 2016, seramai 12,647 peserta menjalani program latihan ini dengan jayanya.

Dalam pada itu, pusat latihan ini turut mengendalikan kursus luar jangka dalam tempoh yang sama membabitkan 2,539 peserta.

Saya yakin PULAPOL Kota Kinabalu Sabah akan terus mampu melahirkan warga PDRM yang berwibawa dan berupaya menjalankan tanggungjawab mereka dengan cemerlang dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat.

Ke arah itu, PDRM akan memastikan bahawa modul latihan dan kursus yang dijalankan di semua pusat latihan polis di seluruh negara, sentiasa ditambah baik dari semasa ke semasa, demi memenuhi tuntutan dan cabaran semasa.

Semoga kita dipanjangkan umur dan ditemukan kembali minggu hadapan untuk saya berbicara tentang pusat latihan seterusnya. Insya-Allah.

Penulis Ketua Polis Negara

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 20 Mei 2017 @ 4:47 AM